Felsőoktatási rangsor

 • Irány a felsőoktatás!

  Kétféle felvételiző van: az egyik pontosan tudja, milyen képzést szeretne megcélozni, a másik pedig habozik, nem látja még tisztán az útját a felsőoktatásba. Bármelyik típusba tartozik is valaki, fontos, hogy tudjon meg minél többet a lehetőségeiről, legyen képben a felvételi menetével, a határidőkkel és a kapcsolódó tennivalókkal. Később, a felvételi sikerességétől függetlenül is új tervre lesz szükség: kinek az egyetemre való beilleszkedéshez, kinek pedig az újratervezéshez. Mik várnak a felvételizőkre? Vegyünk sorra néhány meghatározó lépést!

 • Útravaló vándordiákoknak

  Egyre több fiatal folytatja tanulmányait az érettségi után külföldön. Bár a nemzetközi viszonylatban is jó nevű egyetemek oklevelei a munkaerőpiacon előnyt jelentenek, a diplomáig vezető út sokszor rögösebb, mint gondolnánk.

 • Életre szóló élmény

  Életre szóló élmény

  Leegyszerűsítés csak bulinak tekinteni a külföldi ösztöndíjat. Jó néhány volt erasmusos hallgatót ismerünk, aki mára neves, sőt híres ember lett a szakmájában - mondja Bokodi Szabolcs, a Tempus Közalapítvány Felsőoktatási Csoportjának vezetője.

 • Eladni Magyarországot - Jászberényi Melinda

  Mi köze a közlekedésnek a turizmushoz? Jászberényi Melinda szemináriumán az elővárosi közlekedés problémáitól jutunk el a kisvasutakig, a dunai szállodahajókig és a japán Sinkanszen vasúthálózatig.

 • Online ügyintézés

  Az ezredforduló környékén elindított www.felvi.hu a hazai elektronikus közigazgatás egyik sikere. Az oldal igyekszik a felsőoktatás összes érintettje - hallgatók, oktatók, intézményi munkatársak, felsőoktatási szakértők - számára információkat, szolgáltatásokat nyújtani.

 • Az oktatás vására

  Háromnaposra bővült az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, a magyar oktatás legjelentősebb éves szakmai seregszemléje. A börzét 2014. január 16. és 18. között a Papp László Budapest Sportarénában rendezik meg; a szervezők 35 ezer látogatót várnak.

 • Legjobbak a világon

  Számtalan különféle szempont szerint összeállított egyetemi rangsor készül a világ felsőoktatási intézményeiről. Az egyik legismertebb a sanghaji, melyet a Csiao Tung Egyetem állít össze évről évre, és az egyetemek tanárainak tudományos munkássága alapján rangsorolja az intézményeket. 2013-ban a legjobb száz egyetem listáján 56 amerikai, 33 európai és 11 ázsiai intézmény szerepelt. A legjobb húszból 17 intézmény az Egyesült Államokban található. A legjobb magyar egyetem az ELTE lett, de ez is csupán a 301-400 közötti mezőnyben való szereplésre volt elegendő. Persze a globális rangsorok érvényességét éppen úgy sokan vitatják, mint a hazai rangsorokét.

 • Tanulópénz

  A felsőoktatási tanulmányok miatt sokan költöznek valamelyik nagyobb egyetemi városba vagy Budapestre. Megéri vidékre menni az olcsóbb megélhetési költségekért? Hol a legolcsóbb a kollégium? Néhány szempont az intézményválasztáshoz.

 • Mennyit ér a diplomád?

  A legnagyobb kibocsátású BA/BSc-szakok friss diplomásainak munkaerő-piaci helyzetét a magyarországi diplomás pályakövető rendszer 2011-ben és 2012-ben felvett adatai alapján mutatjuk be. A két kutatás együttesen a 2007 és 2011 között egy, három, illetve öt éve abszolutóriumot szerzettek körére terjedt ki, beleértve a hagyományos egyetemi, főiskolai, az osztatlan, valamint az alap- és mesterképzések végzettjeit.

 • Modern peregrináció

  A Campus Hungary Program a Balassi Intézet vezetésével és a Tempus Közalapítvány közreműködésével valósul meg. Hatos Pállal, a Balassi Intézet főigazgatójával beszélgettünk a lehetőségekről.

 • Villamosmérnök

  Villamosmérnöki alapszak hét intézményben indult, a két nagy műszaki képzést (is) folytató budapesti egyetem, a BME és az OE mellett Pécsett, Veszprémben, Debrecenben, Miskolcon és Győrben is képeznek villamosmérnököket. A rangsorban összesítésben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kara vezet, a dobogó második és harmadik fokán a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karát, valamint az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karát találhatjuk.

hirdetés

HETILAP

hirdetés