Világsztárok és hazai csillagok együtt Budapesten

Teniszlegendák Budapesten

Veress Kata
- kultura@hetivalasz.hu
Utolsó módosítás:
2013.10.31. - 10:21
Létrehozás:
2010.09.09. - 15:39
2010.09.09. - 15:39
 

Évekig a világ élvonalában szerepelt, s júliusban volt 25 éve, hogy Wimbledonban párosban első lett. Taróczy Balázs életében visszavonulása óta is megmaradt a tenisz. Ő a versenyigazgatója a Tennis Classics budapesti gálájának, melyet - október 30-án - harmadszor rendeznek meg.

hirdetés
 
- A teniszről itthon sokan azt gondolják: tehetős szülők gyermekeinek sportága.

- Az én időmben a tenisz ugyanolyan elérhető sportág volt, mint bármelyik másik, és a helyzetem nem különbözött más gyerekétől. A Feneketlen-tó mellett laktunk, és nyáron a környék összes gyereke teniszezni járt a tó melletti teniszpályákra, télen pedig korcsolyázni a tó befagyott jegére. A Népsportban folyton azt néztem, melyik focicsapatnál van toborzó, majd egyszer nekem is a kezembe nyomtak egy ütőt.

- Akkor sem változott a tenisz itthoni megítélése, amikor pénzdíjassá váltak a versenyek külföldön?

- Magasabb szinteken sokáig nem tudtak mit kezdeni az új helyzettel. Egyesek próbálták megakadályozni, hogy profi versenyen indulhassunk, például azzal az ürüggyel, hogy dél-afrikaiak is játszanak a mezőnyben. Szerencsére a racionalitás győzött, és nem kényszerültünk arra, hogy csak évente kétszer, a szocialista országok körversenyein játszhassunk. Mindenen részt vehettünk, ami nem került pénzbe, vagy amit magunk tudtunk finanszírozni. A megnyert pénzdíj felét aztán le kellett adni a Magyar Teniszszövetségnek.

- Ma hol tartunk klubszinten?

- Régen a legjobb szakemberek foglalkoztak a gyerekekkel, de amint kinyíltak a határok, külföldre távoztak. Ezt a veszteséget azóta sem tudtuk kiheverni. A Teniszszövetség az ifik versenyeit valamennyire tudja támogatni, mert ezen a szinten még teljes ellátást kapnak a játékosok a helyszínen, nem kerülnek sok pénzbe. A vízválasztó az, amikor átkerülnek a felnőtt korosztályba. Onnantól minden költség a játékosé: az edző fizetésétől kezdve az utazáson át az ütő húrozásáig.

- Akkor korai még szép folytatást várnunk Fucsovics Márton egyéni és Babos Tímea páros wimbledoni sikere után?

- Ha ezt egy külföldi gyerek éri el, akkor megnyílik az út a felnőtt profi versenyzővé válás felé. Nem így nálunk. Marci helyzetét az is nehezíti, hogy nyíregyházi. Aggódom, hogyan tud továbblépni. Át kell vészelnie a siker utáni időszakot, azt, hogy nagyobb nyomás nehezedik rá, s hogy a felnőttek közé kerülve elviselje az első vereségeket.

- Hogyan tudna kievickélni ebből a patthelyzetből a magyar tenisz?

- Olyan hátteret kellene biztosítani, hogy itthon is jól érezzék magukat a fiatalok. Érdekes módon a magyar gyerekek jobban ragaszkodnak a hazájukhoz, mint más nemzetbeliek. Szávay Ágnes is szívesen lenne itthon, de Bécshez köti az edzője. Óriási hiány a biztos edzési és versenyzési lehetőség, erős itthoni mezőnnyel, edzőpartnerekkel. A fejlettebb teniszkultúrájú országokban egy-két nemzeti teniszcentrum van, a legjobb edzőkkel, s a tehetséges fiatalok ott is lakhatnak. A magyar edzőknek ma jobban megéri háziasszonyoknak leckét adni, mint versenyzőket képezni.

- Miért nem valósítja meg ön azt a teniszcentrumot?

- Tíz éve, amikor a Teniszszövetség szakmai igazgatója voltam, szerettem volna megcsinálni - ám rajtam kívül senki más. Feladtam.

- A tenisz népszerűsítését viszont nem: ön a Tennis Classics budapesti versenyigazgatója. Mit tud a régi nagy versenytársakról?

- Ivan Lendlnek golf- és teniszcentruma van, McEnroe most nyitott teniszakadémiát. Nem hiszem, hogy ötvenéves korukra anyagi megfontolás állna a háttérben. Lendl három lánya profi golfosnak készül, s talán úgy gondolta, ha már létrehoz egy sportközpontot, lehessen ott teniszezni is. Már nem versenyzőként gondolnak magukra, hanem edzőként, szervezőként.

- A gála visszakacsintás a múltra?

- Újra közönség előtt játszani olyan, mintha megállna az idő. Lendl tavaly kezdte el, valószínűleg azzal a jó érzéssel, hogy megint azt csinálhatja, amit fiatalkorában. A közönségből sokan azért kíváncsiak rájuk, mert ezeknek a játékosoknak köszönhetően szerették meg a sportágat, a fiatalabbak viszont csak hallottak róluk, de még nem látták őket. Idén a legendák közül Lendl és Wilander fog játszani egymással, de azért hoztam el Thomas Berdychet és a svéd Robin Söderlinget is, hogy a világranglista hetedik és ötödik helyezettje a fiatal nézőket is becsalogassa a rendezvényre. Itt lesz a labdazsonglőr Mansour Bahrami, és játszani fog Szávay Ágnes és Temesvári Andrea is. Hogy a vegyes párosban kik játszanak, azt még nem árulom el.
 
Megosztom:
0
cikk értékelése
/sport/teniszlegendak-budapesten-31728/
jelenlegi érték
szavazatok száma:
81

Kapcsolódó hozzászólások

További hozzászólások

Összesen 8 db -

Új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
 1. #8
  imperative
  2010.10.28. - 04:39

  Előzmény:
  #0 bicnicc
  "Állitásod:
  "Volt, hogy egy meccs alatt 70 ütőt "fogyasztott" el." -azaz EGY meccs alatt 70-szer CSERÉLT ütőt, ez egy eszement kijelentés".

  Válaszolok, hátha most nem fog törölni.

  A teniszben egy meccs lehet 90 perc hosszú de lehet 5 óra is. Ezt remélem tudod.
  A 7O-szeri "ütőcsere" nem azt jelenti, hogy 7O db ütővel játszott. Hanem azt, hogy annyiszor játszott újrahúrozott ütővel. 7 vagy 8 ütője volt, mint a többieknek, amelyeket folyamatosan húroztak. Ismertem az egyiket aki csinálta neki. Edző volt a norwalki (CT) teniszklubban. Lendl ütői nagyon magasra voltak feszitve, ha jól emlékszem 8O poundra. Ekkor már gyakran szakad is a húr. Tudni kell azt is, hogy a minél vékonyabb a húr, annál jobb. Jobb a kontrol és ez a lényeg.
  [Az én ütőim (WILSON Professional Edberg Edition) 65 poundra voltak húzva és 17-es Balbolat syntetic húrt használtam]. Ha ez érdekes.


  Még három nap és láthatod Ivánkát!

  [Volt valami az egyik szemében 7 éven keresztül. Próbálta kihúzni vagy kiszedni szerválás közben, de valahogy soha nem sikerült. Ha találkozol vele kérdezd meg erről. Erdekelne!!]

   
 2. #7
  imperative
  2010.09.14. - 04:27
  Most lett vége a US Open-nek.  Sajna a kedvencem, Djokovic vesztett.
  Nem egy könnyű sport.

  Majd legközelebb Novak!!

  A nőknél viszont nagyon örültem a másik kedvencemnek, Kimnek.
  Simán, meggyőzően nyert.
   
 3. #6
  imperative
  2010.09.11. - 22:50

  Előzmény:
  #0 bicnicc
  A moderator egy fair, targyilagos uriember.
  Nem torol indok nelkul soha semmit.
   
 4. #5
  imperative
  2010.09.11. - 02:06

  Előzmény:
  #0 bicnicc
  Mi lenne, ha tisztességes uriember modjara, moderatorhoz torteno rohangalas es frocsoges helyett, egyszerűen csak elnézést kernel?

  (ezuttal meg elnézem, hogy nem értesz a teniszhez)

  En tavolrol sem voltam egy Lendl, de en is "elfogyasztottam" orankent egy utot ...
  Es minden harom hetben egy par cipot.
  Na most mondd!!!
   
 5. #4
  imperative
  2010.09.11. - 00:57

  Előzmény:
  #3 imperative
  teniszezett ... és
  ütőin ...
  Sorry!
   
 6. #3
  imperative
  2010.09.11. - 00:55

  Előzmény:
  #0 bicnicc
  Komolyan nem ertelek.  Mi ebben a kivetendo? Aki teniszezik, vagy teniszszezett, az tudja mirol van szo.

  Az "elfogyasztas" alatt azt ertettem, hogy ennyiszer cserelt utot. Pontosabban ennyiszer volt friss húr (string) az utojein. Szerinte a húrok hamar lazultak. Kezded felfogni öcsi??

  Mas beirasat nincs jogod torolteni, kulonosen nevetseges alapon.
  Tudjuk, hogy MINDENHEZ ertesz, de ehhez fingod sincs. Sorry!


  Szedd mar ossze magad. Nem vagy te kicsit paranoias??


  De tenyleg??!
   
 7. #2
  imperative
  2010.09.10. - 21:01

  Előzmény:
  #0 bicnicc
  Nézegesd Ivankat!  En majdnem minden meccsét lattam, amit leadtak. Zsigerbol gyulolte a nyugatot, a nyugati életformat. Vallasos kommunista volt tovarish Lendl. Eloszor alig birtak vele a szervezok. Mindent megtagadott. A képén allando mely lenézés, undor latszott. Megmondta, kifejezetten csak a valutaért jatszik, Csehszlovakia érdekében.

  Valoban sok penzt keresett. Esze semmi nem volt a teniszhez, ugy jatszott, mint egy gep. Mint egy automata. Kastelyt vett Greenwich, Connecticutban, lattam a hazat. Szuper.
  A teruleten megepitettette maganak az Amstrong (US Open) stadion palyalyanak tokeletes masat. Ugyanaz a felulet, meg minden. Meccsek kozben, minden palyacserenel cserelte az utojet is. Volt, hogy egy meccs alatt 70 utot "fogyasztott" el. Mikozben jatszott, kozben huroztak ujra az utoit rohamtempoban. Valoban volt ket ev amikor verhetetlen volt. A szervaja kifogastalan, a return szinten. A vonalakra szinte mertani pontosaggal utott. Egy dolgot nem tudott. Soha nem tanult meg roptezni (volley). Nem voltak jok a reflexei es a halonal roppant ugyetlen volt. Ezert nem is jatszott parost soha. Mindent megnyert amit lehetett, de egyet nem sikerult. Wimbledonban soha nem volt elso. Mindig kikapott, vagy a Beckertol, vagy az Edbergtol, vagy Cashtol ... Utalta a fuvet. Azt mondta allergias, mert Ostravaban nem volt fu. :-)))

  Amikor befejezte, par even belul megvett 3 connecticuti fedett teniszcsarnokot. En ket klubjaban is jatszottam rendszeresen. Amikor tulajdonos lett, azonnal a dulplajara emelte az arakat. Peldaul a Westoni klubban. Nem tagadom, en is szerveztem az ellenallast. Kb. harmican nem jelentunk meg tobbet. Erre visszavette az agyarait a regi arra. Beke lett. Szuletett 3 lanya, majd Greenwichbol felkoltozott Lichfield countyba, Goshenbe. Ez egy kicsit falusias, videki kornyek. Nagyon szep.

  Ha talalkozol vele, say hello for me!!   
 8. #1
  imperative
  2010.09.10. - 13:03
  Foglalkozom a tenisszel kb. 35 éve. Most is éjjel-nappal nézem a US Opent. Par napja beirtam egy kommentart, amely teljesen, ujra, teljesen politikamentes volt. Valaki szo nélkul torolte az egészet, mert neki speciel nem tetszett. Egyeni izlés kérdése. Megsértettem a moderacios szabalyokat? Nem. Erdekes? Nem. Elvégre forradalom van!

  Erdekes modon senki nem szol a témahoz hozza.

  Magyarorszagon nem tul népszeru a tenisz. A foci megy. Ahhoz semmi ész nem kell. Ezt tudjuk.

  Csak egy kérdésem lenne.

  Miért nem inkabb a valodi sztarokkal foglalkozik a kedves Ms. Veress, miért "first round loserekkel" akik nem hajlandok magyarul beszélni pedig Kiskunhalason szulettek?

  A ma legjobbjai, Wozniacki, Clijster, Zvonareva, Federer, Nadal sokkal érdekesebbek, mint a poros, neveletlen Lendl.
   
Új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
További hozzászólások

Összesen 8 db -

hirdetés

HETILAP

hirdetés