Bemutató

Üdvözöljük kiadónk újságíró-iskolájának honlapján!

A Heti Válasz 2007-ben indította el 144 órás, két féléves újságíróképzését. A nagy sikerre való tekintettel a képzést 2013 novemberétől új, hetedik évfolyam indításával folytatjuk.

Szőnyi Szilárd

 
Kedves Érdeklődő!


Az újságírói mesterség csínját-bínját számos helyen el lehet sajátítani Magyarországon. A Heti Válasz a sok hasonló kurzushoz képest azt a többletlehetőséget kínálja, hogy a hozzánk csatlakozó, tanulni vágyó érdeklődők egy élő szerkesztőségbe csöppennek bele. Megismerhetik napi munkánkat, kivehetik részüket az egyes részfolyamatokból, alkalmanként a lap egy-egy újságírójához társulva önálló feladatokat láthatnak el, s a műhely ideje alatt született írásaik nem kizárólag az asztalfióknak készülnek, hanem megjelenhetnek honlapunkon, illetve lapunkban.

Szőnyi Szilárd
Szőnyi Szilárd
felelős szerkesztő, Heti Válasz Műhely igazgató

 

 

Mit nyújt a Heti Válasz Műhely?

Mitől hír a hír, és mi teszi a jó újságírót? Hogyan lehet közérthetően, értékelvűen, egyúttal hatékonyan megfogalmazni mondandónkat egy lap hasábjain, egy weboldalon? Melyek azok az elméleti, műveltségi ismeretek és gyakorlati készségek, amelyek birtoklása nélkül a tollforgató nem állhatja meg a helyét a médiapiacon? A Heti Válasz újságíróműhelye a fenti kérdésekre válaszolva kívánja hozzásegíteni hallgatóit ahhoz, hogy avatott, hiteles szakemberekké válva megtalálják helyüket a sajtó világában, legyen az akár lapunk szerkesztősége vagy más orgánum.

 • Megtanuljuk szabatosan, ám egyúttal érzékletesen és élményszerűen megfogalmazni mondandónkat, a műfajismeretek tárgykörben pedig elsajátítjuk a hír, a tudósítás, az interjú, a riport, a vélemény és egyéb műfajok csínját-bínját.
 • Bevezetjük hallgatóinkat az értékelvű média alapelveibe, szót vesztegetünk a sajtóetika legfontosabb dilemmáira; megvitatjuk, hogy szabad-e álnéven felhívni valakit, mikor lehet rejtett hangfelvételt készíteni, és egyáltalán, a mégoly nemes cél a sajtóban mennyiben szentesíti a kétesnek tekintett eszközöket.
 • Bevezetjük hallgatóinkat a szép magyar nyelv használatába, egyszersmind a rövidítés művészetébe, aminek végén együtt csodálkozunk rá: Kosztolányi Dezső remekbe szabott feszes írásából is ki tudunk húzni tíz százalékot úgy, hogy a gondolat nem szenved maradandó sérülést.
 • Étlapunkon szerepel a gyakorlati médiajog, különös tekintettel a sajtóperek jellemzőire és arra, hogyan írjuk meg úgy az igazat, hogy cikkünk állításaiért alkalmasint egy bírósági tárgyalóteremben is jót tudjunk állni.
 • Kis magyar politikai gazdaságtan című óránkon a következő kérdésekre keressük a választ: létezik-e oknyomozó újságírás, hogyan működik a cégvilág, miként kapcsolódnak a politikához az egyes kft.-k és részvénytársaságok, és a gazdasági érdekek mennyiben befolyásolhatják a szerkesztőségi tartalmat?
 • Bemutatjuk az egyes médiumok gazdasági hátterét, beavatást nyerünk a sajtó és a marketing kapcsolatába, és megtudjuk, hogy a legjobb cikk sem jut el az olvasóhoz a megfelelő terjesztés nélkül.
 • Haladunk a korral, amennyiben a hagyományos sajtótermékek mellett bepillantást nyerünk a digitális világ legújabb platformjainak működésébe.

A tanfolyam résztvevői lehetőséget kapnak, hogy egyes írásaik akár már a kurzus ideje alatt megjelenhessenek a Heti Válasz honlapján vagy nyomtatott változatában.

A tárgyakat a Heti Válasz vezető munkatársai, illetve meghívott neves előadók oktatják.

A Heti Válasz-műhely végén a sikeres vizsgát tett hallgatók a kurzus elvégzését igazoló oklevelet kapnak.

(A tapasztalatok szerint egyébként az újságírói szakmában nem annyira a végzettség, hanem a tényleges tudás, illetve készségek számítanak igazán.)


A Heti Válasz Műhely hallgatói a tanfolyam ideje alatt

 • átvehetik óráinkon az aktuális Heti Válasz és a Magyar Konyha tiszteletpéldányát
 • térítésmentesen részt vehetnek a Heti Válasz által szervezett konferenciákon (részletes információ: hetivalasz.hu/konferenciak)
 • kedvezményesen vásárolhatnak a Heti Válasz Kiadó által megjelentetett könyvekből (részletes információ hetivalasz.hu/bemutato)
 • közvetlen értesítést kapnak a Heti Válaszon keresztül rendelkezésre álló, illetve a lap tudomására jutott pályázatokról, ösztöndíj- és egyéb lehetőségekről
hirdetés

HETILAP

hirdetés