Orbán kérte, hogy állítsuk össze a listát

Trükkök százai

Halász Csilla
- korkep@hetivalasz.hu
Utolsó módosítás:
2013.09.24. - 20:59
Létrehozás:
2009.12.10. - 08:25
2009.12.10. - 08:25
 
Járai

Már dolgoznak az Orbán Viktor által felkért közgazdászok a költségvetésben szereplő "trükkök" listájának összeállításán. Járai Zsigmond volt jegybankelnök, a csoport szóvivője szerint a kormány az általa előidézett válságot a következő kabinet nyakába akarja varrni.

hirdetés
 
Hogyan lett a költségvetés ellen felszólamló közgazdászok szóvivője?

Nyílt levelünk megjelenése után Orbán Viktor konzultációra hívott bennünket. Engem kért meg, hogy gyűjtsem össze a többiek véleményét. Ekkor mondta, hogy a közgazdászok vezetője vagyok. Erre válaszoltam, hogy legfeljebb a szóvivője.

Hogyan született a nyílt levél?

Közgazdászkörökben beszélgettünk a költségvetésről, láttuk, hogy betarthatatlan, hiszen szerkezeti változtatások nélkül, csupán papíron csökkenti a kiadásokat.

Vagyis a nyílt levéllel azt közölték, hogy átlátnak a szitán?

Lényegében igen.

Trükköket tehát már eddig is találtak, de most trükkök százait kell megtalálniuk.

Orbán Viktor az őszödi beszédre utalt, amikor Gyurcsány Ferenc azt mondta: trükkök százaira volt szükség a választás megnyeréséhez. A Fidesz elnöke arra kért, állítsunk össze egy listát, amiből kiderül, mi nem stimmel a költségvetésben. A levél aláírói a saját szakterületükről gyűjtik össze a nem valós számokat. Úgy látjuk, a GDP-növekedést túltervezték, nem 0,6 százalékos lesz a visszaesés, hanem legalább 2-4 százalékos, kevesebb lesz a bevétel is, mint amennyivel a költségvetés számol, a kiadás viszont jóval nagyobb lesz.

Összejöhet akár több száz trükk?

Egy költségvetésben rengeteg tétel van. Ha a kórház-finanszírozást alultervezték, az önmagában hatvan kórházat jelent. Ugyanígy az oktatási intézményeknek sem elegendő a költségvetésben számukra biztosított összeg.

Az IMF mégis azt mondta, hogy a 2010-es költségvetési hiány mértéke a következő kormány gazdaságpolitikájától függ. "Ha Almunia iskoláján nem estem volna át 2006-ban, akkor lehet, hogy a meglepetéstől hanyatt esem" - reagált Orbán Viktor. Milyen volt Almunia iskolája?

Joaquín Almunia volt az EU pénzügyi biztosa 2005-ben; akkor a Gyurcsány-kormány ugyanezt csinálta: alacsony hiánnyal állította össze a költségvetést, ami már akkor sem volt igaz, amikor elfogadták. Almunia mégis azt mondta, a költségvetés reális. A választások éjszakáján kiderült, mégsem az: négy helyett tíz százalék hiánnyal kell számolni. Az IMF most ugyanezt csinálta: azt mondta, reális a költségvetés, miközben nem az.

Hogyan láthatna bele az IMF ilyen mélyen?

Három nap alatt valóban nem lehet megállapítani, hogy a költségvetés kiadásai reálisak-e. Ám most az IMF nem támasztott olyan szigorú feltételeket a magyar kormánnyal szemben, mint amilyeneket mondjuk húsz éve más országokkal szemben, hanem egy kvázi valótlan programot is elfogadott.

Az IMF az MSZP-t támogatja?

Nem vádolnám a szervezetet politikai elfogultsággal; inkább a stabilitást támogatja, ám most az IMF is nehéz helyzetben van. Több országban meg kell menteni a fizetőképességet, mert máskülönben beláthatatlanok lehetnek a következmények.

Ha összeállt a trükkök listája, mit tudunk meg belőle?

Annyit, hogy mely területeken lehet a legnagyobb feszültségekre számítani. Például úgy vontak el milliárdokat a MÁV-tól, a kórházaktól, az önkormányzatoktól, hogy a feladataikat nem csökkentették. Márpedig nem lehet ugyanazt a tevékenységet ellátni jóval kevesebb pénzből.

Vagyis az új kormány mindent újraszámol?

Az új kormány kénytelen vagy új költségvetést készíteni, vagy a jelenlegit módosítani. Akik viszont megtervezték, a következő kormány nyakába akarják varrni az általuk előidézett pénzügyi válságot. Mi, közgazdászok, azt gondoljuk, hogy nem az új kormányt terheli a felelősség az elmúlt évek rossz gazdaságpolitikájáért. Ezért szükséges már most megmutatni a trükköket.JÁRAI ZSIGMOND

1951-ben született Biharkeresztesen. • 1976-ban végezte el a közgazdaság-tudományi egyetemet. • 1998-2000 között pénzügyminiszter. • 2001-2007 között a Magyar Nemzeti Bank elnöke. • 2008-tól a CIG Közép-európai Biztosító Zrt. felügyelőbizottságának elnöke.
 
Megosztom:
0
cikk értékelése
/uzlet/trukkok-szazai-25588/
jelenlegi érték
szavazatok száma:
123

Kapcsolódó cimkék

Kapcsolódó hozzászólások

További hozzászólások

Összesen 38 db -

Új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
 1. #38
  egypolgar
  2009.12.22. - 18:57

  Előzmény:
  #37 Obulus
  Ugy tudom az ingatlanadotol remelt bevetelt is a trukkok koze soroljak egyes lelkes kozgazdaszok....nos uraim ez nem trukk, ez egy adoteteltol remelt-vart-becsult bevetel ilyen mindig van....amugy egyaltalan nem biztos hogy nem jon meg addigra a FIDESZ esze, es hagyja az ingatlanadot..szerintem ha ugy nez ki perspektivikus a dolog akkor hagyja illetve ha nem talal helyette mas bevetelt....minden korszeru adorendszerben szerepel egyebkent ez az adonem....
   
 2. #37
  Obulus
  2009.12.22. - 17:29
  Mint itt a fórumon is kiderül, a költségvetéshez legalább annyian értenek a magyarok közül, mint a focihoz.
  A cikkhez, csak annyit fűzök hozzá, természetes, hogy találtak hibákat, hiszen ez volt a dolguk, ezért fizetik őket.
   
 3. #36
  egypolgar
  2009.12.13. - 20:48
  "Egy költségvetésben rengeteg tétel van. Ha a kórház-finanszírozást alultervezték, az önmagában hatvan kórházat jelent. Ugyanígy az oktatási intézményeknek sem elegendő a költségvetésben számukra biztosított összeg."..a hatvan darab korhazat gondolom hatvan trukknek fogja szamolni...

  "Közgazdászkörökben beszélgettünk a költségvetésről, láttuk, hogy betarthatatlan, hiszen szerkezeti változtatások nélkül, csupán papíron csökkenti a kiadásokat....a "betarthatatlan" is mast jelent meg a trukkozes is mast jelent ezt Jaray ur is tudja bizonyara...es persze az is teny, hogy tulajdonkeppen lehazugoztak egyes kivalo kozgazdaszokat...es persze Jaray ur beszelgetett a kozgazdasz tarsaival es rabeszelte Oket hogy irjak ala a nyilt levelet...Közgazdászkörökben beszélgettünk a költségvetésről, láttuk, hogy betarthatatlan, hiszen szerkezeti változtatások nélkül, csupán papíron csökkenti a kiadásokat.

  Voltak ilyen kollektiven alairt levelek mar korabban is az atkosban....
   
 4. #35
  Zokni
  2009.12.11. - 23:35
  Kedves Szerző!
  Hogy jön ehhez Járai? Rablóból lesz a legjobb pandúr. S VAN az a pénz, amiért elvállalja...
   
 5. #34
  egypolgar
  2009.12.11. - 20:48
  Nem ismerosek arrafele ezert kellene egy vezeto, en rad gondoltam, es legalabb egy ciganyozoval kevesebb rontana a levegot errefel
   
 6. #33
  miserables
  2009.12.11. - 18:25

  Előzmény:
  #31 zsil
  Zsil vőlgye és Piknic .
  Mea Culpa vétkezetem az importtal ,valóban EXPORTÁLNI kell a cigókat Indiába vagy Grönlandra .Mivel már nem a dán királyság része Grönland és ott még nem élnek belőlük ,ajánlom májusba tegyék hajóra az összeset és mondják meg visszaút csak februárban lesz.Addig lehet versenyt futniuk a jegesmedve vagy a farkasfalka előtt.A nyertes, grátisz még egy évet maradhat. : )))
   
 7. #32
  vitamin
  2009.12.11. - 14:21
  Amit viszont pártfüggetlenül elq.tak a jogalkotók, az a magyar társasági törvény, amely szinte a legnépszerűbb Európában. Itt ugyanis fél millás befektetéssel több százmillát lehet nyerni, hiszen a KFT csak a minimális törzstőke befizetésére köteles, a bejegyzés után pedig ha nem fizeti ki a vállalkozót, a Tb-t, az Apehot, a gázszolgáltatót -, hát Istenem, felszámolják....

  Én úgy tudom, csak az APEH -nek több száz milliárd forintos kintlévősége halmozódott fel, amelyet a felszámolás alatt álló, vagy hajléktalan strómanok által vezetett cégektől soha nem fog behajtani.

  Mint tudjuk, Kaya Ibrahimtól Tocsik Mártán át ezt a törvényes csalási lehetőséget mindenki kihasználta, így addig, amíg ebben nem lesz változás - már pedig nem lesz -, engem nem tud megggyőzni senki arról, hogy akár a Fidesz, akár a maszop bármiféle érdemi változást tervez.

  (Az adó például ezért is magas nálunk, hiszen a be nem folyt adót és járulékot valahonnan vissza kell pótolni.)

  Az általam kifogásolt rendszert Bajnaiék most még ráadásul megfejelték azzal - valami ombudsmani ajánlás miatt -, hogy a vezető tisztségviselők lakcímét már nem teszik közzé a cégkivonatokban.
   
 8. #31
  zsil
  2009.12.11. - 07:21

  Előzmény:
  #0 bicnicc
  Neki mindegy, Indiába exportálni, vagy Indiából importálni!!!!!

  Biztos tartós áramszünet van a Lyukón!
   
 9. #30
  miserables
  2009.12.11. - 06:08

  Előzmény:
  #0 sagdiyev
  Sagdyjev csak ott a bibi hogy a legtöbb kkv adó csalásra ,áfa vissza igénylésre és nem termelő "munkavégzésre" épül.Például biztonsági őrök akik valoban fontosak csak épp a világpiacon nem eladható szolgáltatást végeznek.
  Mellesleg a kkv-k nem hatékonyak lásd épitöipar 92 ezer épitési vállalkozó nem tud hatékonyan dolgozni.
  Egy a nóta vége Orbán Viktornak a szerkezetet át kell alakítani nincs mese, vagy az ország bele pusztul.Lehet isteníteni meg Jobbikot segitségül hivni ha a legnagyobb pénznyelőket / egészségügy ,BKV,MÁV, hivatalok/ továbbra is ebben a formában és támogatva működnek lehet akár a Jó Isten is a miniszter nem lesz változás.Meg a legfontosabb azt a soha nem dolgozó réteget ha nem importálják Indiába akik ballasztként csak segélyen élnek és szaporodnak de nem produkálnak semmit.
   
 10. #29
  peep
  2009.12.11. - 00:16

  Előzmény:
  #28 balint60
  T.balint60!
  Elismerem a pártfinanszírozási anomáliát, de szerintem ezt a korrupciós probléma nagyságrenddel meghaladja.
  Nem tudható, nem mérhető fel, hogy hány száz milliárd folyik ott el. Egy biztos, hogy azt a szektort át kell strukturálni, mivel a reformálás, a szigorítás nem használ, nem képes használni.
  Miként utaltam rá, ha ott gyökeres változást lehet elérni, már ez önmaga jelentős könnyítést tud eredményezni a költségvetési nehézségek terén.
   
 11. #28
  balint60
  2009.12.10. - 20:36

  Előzmény:
  #25 peep
  T. peep,

  amit valóban új alapokra kellene helyezni, az a pártok működési és kampányköltségének szabályozása. A húszéves és olykor kozmetikázott törvény a korrupció ősforrása, amíg az nincs reálisan és valódi ellenőrzést lehetővé tevő módon szabályozva, nem szabadulunk ki a korrupció mocsarából.
  Az összes többi "intézkedés" csak a felszín kapirgálása.
   
 12. #27
  balint60
  2009.12.10. - 20:32

  Előzmény:
  #26 peep
  T. peep,

  pontosan tudhatjuk: a Fidesz terveiben -helyesen- nem szerepel ezen juttatások visszaállítása, szemben pl. a Gyes/Gyed intézkedéssel.
   
 13. #26
  peep
  2009.12.10. - 20:10
  T.balint60!
  A #25-ös soraira válaszolnék (sajnos még mindig keverem, hogy miként hivatkozzak egy korábbi kommentre).
  Nos, ez az a feltételezés, amire azt mondjuk, hogy "ha". Mert nem tudhatjuk, hogy egy - feltehetően - Fidesz kormány meglépte volna-e ezt. Mondom, nem tudhatjuk.
   
 14. #25
  peep
  2009.12.10. - 20:02
  T.sagdiyev! Így van.
  A korrupció olyan mértéket ért el, hogy annak kiküszöbölése az állami közbeszerzések terén, már önmagában képes lenne megoldani az égető egyensúlyi problémákat.
  A mértéke ugyanis, a szégyentelenségi küszöböt messze átlépte és a teljes közbeszerzési vertikumot beszőtte.
  Viszont az is tény, hogy ez a jelenlegi struktúra mentén nem iktatható ki, ehhez a közpénzek felhasználásának rendszerét gyökeresen át kell alakítani.
  Ha valaki azt hinné, hogy ami a BKV-nál most pár hónap alatt napvilágot látott, továbbá az, hogy újabb és újabb botrányokra derül ott fény még napjainkig is, nos ha azt hinné valaki, hogy ez egyedi eset, ki kell ábrándítanom. Nem az, ez sajnos, tipikus!
  Ez folyik, így úsznak el a közpénzek százmilliárdjai!
  Hogy ez megállítható legyen, ehhez a közbeszerzési rendszer teljes átalakítására van szükség.
  Kezdve a kiírásoktól, a pályáztatásokon át a megbízási- és lebonyolítási rendszeren át a teljesítési elbírálásokig, valamint a kifizetések engedélyeztetéséig.
  Új alapokra kell helyezni a felelősségi és engedélyeztetési, valamint az ellenőrzési tevékenységeket. Mellékesen, ebbe az irányba mozdult most a BKV vezetése, mert kiderült, hogy az egész eddigi rendszer rohadt.
  Valószínű, hogy új közbeszerzési törvényre lesz szükség.
   
 15. #24
  balint60
  2009.12.10. - 20:00

  Előzmény:
  #23 peep
  T. peep,

  bennem azért van egy kis káröröm (sajnálom), hogy a közalkalmazottak 13. havi bérét és a nyugdíjasok 13. havi illetményét nem az Orbán-kormánynak kell visszavonnia (jóllehet, némileg megérdemelték volna, miután megszavazták anno, most meg névszerinti szavazással is tiltakoztak ellene).
   
 16. #23
  peep
  2009.12.10. - 19:33
  "...Bajnai a piszkos munka nagy részét elvégezte,..."

  T.koronaszep! Ez igaz, Bajnaiék valóban piszkos munkát végeztek, de felmagasztaló belemagyarázás nem illeti őket.
  Nincs ok semmiféle elismerésre, hiszen ez a munka semmi nagyszerűséget nem mutat. Megkopasztottak mindenkit, akit csak lehetett, amelyre bármely nyolcelemis képes lett volna.
  A célul szabott feladat elvégezve, és ahogyan Hegedűs Zsuzsa fogalmazott: utánuk akár az özönvíz is jöhet, mi gondjuk már vele.
  Az igazi mutatvány kényszerét rálőcsölték az új kormányra!
  Nekik kell egy alapjában véve betarthatatlan költségvetési törvényt kezelni úgy, hogy az ország fenntartható, élhető maradjon.
  Az már ma is nyilvánvaló, hogy az IMF nem lesz kihagyható a következő költségvetési ciklusból sem.
   
 17. #22
  balint60
  2009.12.10. - 18:46

  Előzmény:
  #19 koronaszep
  T. Koronaszép,

  hasonlóan látom én is a kilátásokat: ha egy valódi gazdaság-serkentő koncepció (jelentős adó és járulékcsökkentés) kerül bemutatásra, azt minden bizonnyal akceptálja majd a pénzvilág. A "nem toleráljuk" totális elutasítás az "osztogatás" esetére vonatkozhat, ha a hiány növelése csupán az eltörölt ingatlanadó, az újból bevezetett szociális juttatások és a struktúraváltás nélküli konszolidáció (BKV, MÁV, egészségügy stb) eredménye lenne.

  Látva a Matolcsy-Varga féle érlelődő gazdasági koncepciókat, én optimista vagyok.
   
 18. #21
  bela49
  2009.12.10. - 18:14
  Libásgordonka,már a Wallis-ban is elvégezte a piszkosmunkát!
  Nem idegen neki a terep!!
  Ennyit tud,meg LOPNI!!
   
 19. #20
  vitamin
  2009.12.10. - 17:52

  Előzmény:
  #18 balint60
  Amennyiben bárki - így a Fidesz kormány - jelentősen növeli a költségvetési hiányt, úgy megint megszívjuk szerencsétlen forintunkkal. Gondoljunk csak a számunkra oly távoli Dubai, vagy görög negatív gazdasági hírekre, melyekre a forint gyengüléssel reagált.

  Ámbár - de ne vegyék túl komolyan -, Járai vizionálta a 650.-Ft-os eurót, csak akkor én még úgy olvastam, hogy azt Fletó kormányzásának idejére teszi. Lehet, hogy a Fidesz leendő kormányzásának idejére gondolt?
   
 20. #19
  koronaszep
  2009.12.10. - 17:44

  Előzmény:
  #18 balint60
  Tisztelt Balint 60 !
  Elég egyértelmű volt a reakció : Nem toleráljuk ! / ti. IMF /
  De nem is baj, nem kérünk / választási / cukorkát, eurót szeretnénk, mihamarabb.
  Egy esetben képzelhető el, hogy növekedjen a hiány, ha valamiféle strukturális átalakítás, reform mellékhatása.
  Fogyasztási célú hiánynövelés, elképzelhetetlen.
  Egyébként szakmai körökben, Járai további 1000 milliárdos megszorítást, állami költségcsökkentést tart kívánatosnak.
  Ez nehezen egyeztethető össze, mostani - szerintem dicstelen - kampányfeladatával.
  Prioritást kell, hogy élvezzen az árfolyamstabilitás, a finanszírozhatóság fenntartása, mert különben minden "adomány " elinflálódik, elolvad, mint a cukorka.
  Kár lenne felpuhítani, Bajnai a piszkos munka nagy részét elvégezte, legyen cél a 2014-es euró.
   
Új hozzászólás írásához be kell jelentkeznie!
További hozzászólások

Összesen 38 db -

hirdetés

HETILAP

hirdetés